Impact in Syrië

Samen met Stichting Vluchteling en de International Rescue Committee zijn wij in 2013 de succesvolle campagne ‘Solar for Syria’ gestart. Lees hier hoe de 82.405 WakaWaka’s vandaag de dag nog altijd verschil maken in de levens van duizenden Syrische vluchtelingen.

Solar for Syria

In 2013 ging de campagne ‘Solar for Syria’ van start. Dankzij de samenwerking met Stichting Vluchteling en de IRC zijn 82.405 WakaWaka’s bij Syrische vluchtelingen in het Midden-Oosten terecht gekomen. De WakaWaka’s hebben er voor gezorgd dat meer dan 410.000 vluchtelingen licht hebben in het donker. En doordat ze hun telefoons kunnen opladen, blijven ze in contact met vrienden en familie die ver weg wonen. In een regio waar de zon lange tijd van het jaar vroeg ondergaat, hebben de WakaWaka’s nog altijd een grote impact.

Stralende kinderen

We zijn blij om te zien dat de situatie van vele Syrische kinderen met de komst van de WakaWaka’s verbeterd is. Kinderen met bijvoorbeeld een beperkt zicht kunnen beter functioneren op school.

Het verhaal van Noor heeft veel indruk op ons gemaakt. Noor is zes jaar oud, zit in groep 3 en kan maar beperkt zien. ‘Door de kleine ramen in het klaslokaal is het erg donker in de klas’, vertelt Noor. Door het weinige licht is het voor Noor moeilijk om te lezen en te schrijven. Dankzij zijn WakaWaka kan hij nu weer goed mee komen met zijn klasgenootjes. Hij straalt weer. Lezen en schrijven gaat hem nu een stuk gemakkelijker af. En Noor is niet de enige. Net als Noor zijn veel kinderen enthousiast over hun WakaWaka. Kinderen zoals bijvoorbeeld Sammy zijn blij, haar moeder straalt sinds ze een WakaWaka kan gebruiken.

“My mother looks more happy in the light” - Sammy, 4 jaar, uit Bosra

Dagelijks leven

Kort geleden heeft er een onderzoek plaatsgevonden onder 5000 Syrische families. Wij waren blij te lezen dat wel vijfennegentig procent van de Syrische gezinnen hun WakaWaka een jaar na ontvangst nog altijd dagelijks in gebruik hebben. Doordat ze de WakaWaka gebruiken zijn kerosine lampen overbodig, waardoor ze minder giftige stoffen inademen. Dankzij de WakaWaka’s kunnen Syrische vluchtelingen blijven studeren en werken, ook nadat de avond is gevallen. Voor volwassenen zoals Bushra, de hardwerkende moeder van twee kinderen, is de WakaWaka een uitkomst.

“Thanks to the WakaWaka I feel lighter and I am also able to gain a little income. I charge a minimal fee for others to recharge their mobiles so that we can all talk to our family in Syria.”
- Bushra, uit Bosra, Syrië

 

Wereldwijde impact

De 'Solar for Syria' campagne is een mooi voorbeeld van hoe wij nauw samen werken met nationale en internationale organisaties. Onze missie is 1,2 miljard mensen die leven zonder stroom te voorzien van solar licht en power. Om dat doel te bereiken ondersteunen wij grote en kleine projecten. Neem eens een kijkje op onze impact map voor meer verhalen en feiten.

triangle-left time play google-plus twitter instagram youtube facebook flickr sun truck basket angle-left angle-right check plus-circle plus